top of page

MIDJE- OMFÅNG?

Indikator på övervikt samt risk för hjärt-kärlsjukdom

Förutom BMI-värdet brukar man titta på midjeomfånget för att definiera en persons vikt relativt ökade risker för hälsokomplikationer.

Midjeomfånget mäter du enkelt stående med ett vanligt mjukt måttband. Bukomfång är en tydligare term än midjemått. Måttet tas strax ovanför naveln. Det är viktigt att måttbandet är vågrätt så att det inte halkar upp i svanken. Titta gärna i en spegel så du ser att måttbandet är rätt placerat. Dra inte in magen, utan andas ut lätt så att du är avslappnad när du mäter.

Oavsett längd och vikt så anses ett midjeomfång större än 94 för män och 80 för kvinnor  indikera ökad ansamling fettdepåer i kroppen och runt viktiga organ. Detta kan i sin tur öka risken för kroniska sjukdomar.

I medicinska sammanhang mäter man ofta även höftomfånget för att få en uppfattning om hur fettet på kroppen är fördelat. Ju mer som är lokaliserat på magen desto högre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Mät även höftmåttet för att få reda på förhållandet mellan omkretsen kring din midja och dina höfter - midja-höftkvoten. 

MÄT DIG SJÄLV

Använd ett mjukt måttband

Stå så avspänt som möjligt med fötterna höftbrett isär.

Placera måttbandet vågrätt strax ovanför navelhöjd.

Justera sedan läget genom att känna efter var du har övre delen på höftbenet och nedre delen av revbensbågen och placera måttbandet däremellan.

Ta ett djupt andetag och andas ut samtidigt som du mäter utan att dra åt hårt i måttbandet.

VAD SÄGER DINA VÄRDEN?

Ett stort midjeomfång ökar risken för ex. hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Fyll i nedan ditt midjemått för att se din riskprofil. 

Grön siffra = OK!

Gul siffra = Något förhöjd risk

Röd siffra = Förhöjd risk

bottom of page