top of page

8 skäl till att grodda för bättre hälsa!

Maj månad är här och våren har kommit lite olika långt i vårt avlånga land. Lusten och längtan efter grönska har vaknat på allvar. Det kliar i gröna fingrar oavsett om man bor i lägenhet eller villa. En trend som är het är närodlat, ekologiskt. Tyvärr känns det för många som ett stort företag att komma igång. Vi här på Hälsosupporten tänkte därför slå ett slag för groddning.


Groddar är verkligen den bästa lokalt odlade ekologiska maten som finns. Du fixar allt lätt själv och kan få plats med Din groddning på fönsterbänken. Grodda är enkelt och du behöver bara en burk, silduk, ett gummiband och lite frö. Kan det bli bättre? Med tanke på de många hälso- och miljövinster som groddning har kan det vara dags att överväga att lägga groddar till Din diet. Är Du fortfarande tveksam kommer här 8 goda skäl till att äta mer groddar.


1. Experter uppskattar att det kan vara upp till 100 gånger fler enzymer i groddar än i råa frukter och grönsaker. Enzymer är särskilda typer av proteiner som fungerar som katalysatorer för alla kroppens funktioner.


2. Kvaliteten på protein i bönor, nötter, frön, eller korn förbättras när det groddas. Proteiner förändras under blötläggning och spirande processen, förbättrar dess näringsvärde. Aminosyran lysin, till exempel, som behövs för att förhindra munsår och för att bibehålla ett friskt immunsystem ökar betydligt under groning processen.


3. Fiberhalten i bönor, nötter, frön, eller korn ökar väsentligt. Fiber är avgörande för mättnadskänsla och viktminskning. Det binder inte bara fett och gifter i vår kropp att eskortera ut dem, det garanterar att det fett som kroppen bryter ner flyttas snabbt ut ur kroppen innan det kan resorberar genom väggarna i tarmarna (som är den viktigaste platsen för näringsabsorption in i blodet).


4. Vitaminhalten ökar dramatiskt. Detta gäller särskilt för vitaminerna A, B-komplex, C och E. vitaminhalten i vissa frön, kärnor, bönor eller nötter ökar med upp till 20 gånger det ursprungliga värdet inom bara några dagar av groning. Forskning visar att under groning processen för mungbönor (eller bara böngroddar som de ofta kallas) ger en ökning av vitamin B1 med upp till 285 procent, vitamin B2 med upp till 515 procent, och niacin med upp till 256 procent.


5. Essentiella fettsyreinnehåll ökar under groning processen vilket gör groddar till ett utmärkt sätt att få fler av dessa viktiga näringsämnen.


6. Under groning binder basiska mineraler såsom kalcium, magnesium till proteinet i det Du groddar (frö, spannmål, nötter, eller bönor), vilket gör dem mer användbara i kroppen.


7. Groddar är den ultimata lokalt närodlade maten. Du behöver inte ens transportera hem den! När du växer dem själv du hjälper miljön och se till att du inte får i dig oönskade bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser.


8. Groddar är billiga. Vi använder ofta kostnaden för hälsosamma livsmedel som en ursäkt för att inte äta hälsosamt. Men, med groddar är det så billig att det verkligen inte finns någon ursäkt för att inte äta hälsosammare.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page