top of page

Behåll lugnet!

Forskare rapporterar om samband mellan stress och ökade nivåer av inflammation i kroppen vilket på sikt kan leda till ökad risk för åldersrelaterade sjuk​​domar såsom hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.


I tidskriften Health Psychology rapporterade forskare att individer som ej klarar av att bibehålla en positiv attityd i stressiga vardagliga situationer har högre nivåer av IL6, en vanlig inflammationsmarkör.


Hur hänger detta ihop? Inflammatoriska svar är en del av kroppens förmåga att försvara sig via immunförsvaret. Inflammation är en biologisk process som evolutionen selekterat fram dels för att i aktiverad form kunna bidraga till att skador läkes, och dels i modifierad form som immunreaktion för att kunna hjälpa individen att klara exposition för främmande ämnen. I många fall av sjukdom kan man se en aktivering av immunförsvaret och en förstärkt inflammatorisk reaktion, t.ex. vid reumatoid artrit samt hjärtkärlsjukdom.


Det kan ibland vara lättare sagt än gjort att bibehålla en positiv attityd i stressiga lägen, här följer några tips man kan tänka på.


1. Byt perspektiv. Du kan inte kontrollera omständigheterna, men välj ditt sätt att reagera på dem. Om du tänker improduktiva tankar som "Allting går snett" och "Ingenting kommer att fungera", gör då listor på vad som faktiskt funkar och inte. Förmodligen ser det inte så farligt ut som det kändes.


2. Andas. Om du känner dig stressad, ägna då några minuter åt att koncentrera dig på din andning. Stäng in dig i ett rum, sitt ner och tänk på hur det känns att andas in och andas ut. När tankar tränger sig på, bara släpp dem och för tillbaka koncentrationen på andningen. Räkna andetagen om det är svårt att släppa tankarna. Räkna till tjugo, börja sedan om igen.


3. Ta hjälp. Du måste inte göra precis allting själv. Ibland kan det räcka att bara prata med någon för att lätta på trycket. Då kan lösningen på problemet komma av sig själv. Eller så kan andra som inte är direkt inblandade se lösningar som du inte hittar i ditt stressblockerade tillstånd. Det här stärker också dina band till andra människor.


4. Racka inte ner på dig själv. Ju mer du ägnar dig åt negativa tankar om dig själv, desto större makt ger du dem. Skriv ner dem så ser du att de är just tankar och inte fakta. Tvekar du, visa dem för en vän!Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page