top of page

Det här händer i kroppen då vi åldras


Medellivslängden i Sverige ökar stadigt för både män och kvinnor och i Sverige så är 2 miljoner över 65 år. En högre ålder präglas dock av högre grad av sjuklighet samt nedsatt fysisk och/eller psykisk förmåga. Vad som är positivt är dock att åldrandet går att påverka. Det går att leva ett liv utan funktionsstörningar och med god livskvalitet. Genom att motionera, äta bra mat och att socialisera sig kan man skjuta upp och lindra många sjukdomar som kommer med stigande ålder.


Vad händer i kroppen då vi åldras?


De inre organen påverkas


- Minskad syreupptagningsförmåga

- Blodkärl blir stelare och blodtrycket ofta högre. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera blodtrycket.

- Hjärtat blir mindre töjbart och förmågan att pumpa runt blodet i kroppen blir mindre vilket märks vid ansträngning.

- Lungornas förmåga att ta upp syre från luften minskar.

- Njurarna får svårare att rena kroppen från slaggprodukter.

- Kapaciteten i urinblåsan minskar och man kan behöva gå och kissa oftare.


Skelett, leder och muskler blir svagare


Muskler - Muskelmassa och styrka minskar. Framförallt så tappar vi av typ II fibrer, d.v.s. dom snabba muskelfibrerna som t.ex. gör att du kan ta dig upp från golvet utan att behöva ta stöd. Vid 80 år har vi tappat ungefär hälften av vår muskelmassa och styrka. Det här förändrar såklart den kvarvarande funktionen av vad man kan göra. Generell tillbakabildning i nervsystemet och en generell muskelförlångsamning, nedsatt funktionsförmåga i t.ex. balans och gång, ökad risk för fall och olyckor. Samtidigt som muskelmassan minskar så ökar också fettmassan. Det innebär att andelen fett ökar procentuellt vid stigande ålder.


Skelett – Kvinnor förlorar mer benmineraler än män, ca 1-2% per år jämfört med 0,5-1% för män. Drygt hälften av alla kvinnor över 80 år lider av benskörhet. Benskörhet leder till en ökad risk för benbrott när man faller. Brosket blir mindre elastiskt och det finns risk för sprickor.


Leder – Ledband och senor blir mindre elastiska och en ökad stelhet i vävnaderna, Artros – ledsjukdom där brosket i leden förstörs är mycket vanligt hos äldre, knän och höftleder, fingrar.


Balans, rörlighet och gångförmåga - Rörlighet i rygg och fot minskar vilket är viktigt för balansen, svaj ökar, muskler blir svagare och muskelaktiveringen blir försämrad. Det här i sin tur bidrar till en ökad risk för fall.


Sinnena förändras - Synen försämras eftersom linsen i ögat blir grumligare. Äldre behöver betydligt mer ljus för att se bra.


Håret och huden blir tunnare - Med åldern kommer vanligtvis rynkor eftersom huden blir tunnare, mindre töjbar och torrare. Huden blir också mer känslig och fungerar sämre som en skyddande barriär. Håret blir tunnare, förmågan att bilda pigment minskar och håret blir grått.


Minnet försämras - Äldre upplever att minnet försämras med åren. Det kan ta längre tid att lära sig nya saker eller att komma ihåg saker. Risken för att få demens ökar med stigande ålder.


Ämnesomsättningen sjunker - Ämnesomsättningen sjunker och cellerna blir mindre känsliga mot insulin, vilket bidrar till att risken för att få diabetes ökar.


Ytligare sömn - Äldre sover allt ytligare. Äldre personen kan vakna upp flera gånger om natten och är lättare att väcka jämfört med yngre människor.



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page