top of page

Förbättra din sömn!

Omkring en tredjedel av befolkningen har då och då sömnproblem. Kvinnor anger oftare sömnbesvär än män och fler och fler får ökade besvär med stigande ålder. De som har allvarliga och långvariga sömnbesvär har ökad risk för nedsatt livskvalitet, ökad sjuklighet och risk för förtida död. En distriktsläkare träffar i snitt en patient per dag som söker för sömnproblem, vilket gör sömnproblemen till en av våra vanligaste orsaker till att vi söker vård och en av de vanligaste anledningarna till läkemedelsförskrivning.

Har Du sömnproblem? Prova dessa enkla råd innan Du söker vård.

  1. Avslappning. Lyssna på avslappningsmusik för att varva ned innan Du går och lägger Dig. Du kan även testa en app el annan form av avslappningsteknik som Du kan använda Dig av när Du går och lägger Dig. Se även våra tidigare inlägg: - Yoga dig stressfri - Ta ett lugnande andetag - Hälsosupportens app tips - Andas in & slappna av - Yoga för hälsan

  2. Dygnsrytm. Försök att stiga upp och gå till sängs vid samma tid varje dag.

  3. Undvik rökning innan Du går och lägger Dig.

  4. Motionera regelbundet. Motionera varje dag men var försiktig med att träna för sent på kvällen då det kan ha motsatt effekt.

  5. Mat. Försök att inte äta sent på kvällen eftersom en tung måltid precis innan sänggåendet försämrar sömnkvalitén, men att gå till sängs hungrig kan också göra det svårare att somna. Undvik koffeininnehållande drycker såsom kaffe, te och coca cola.

  6. Miljö. Ditt sovrum ska vara tyst, mörkt, skönt och svalt. Ljud försämrar sömnkvalitén, så bor Du i ett område med mycket buller kan öronproppar vara ett alternativt. Undvik att använda skärmar såsom datorer, mobiltelefoner eller surfplattor som dels kan påminna om arbete och dels ger ifrån sig blått ljus som kan lura kroppen att tro att det är dag.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page