top of page

Fysisk aktivitet och hjärtkärlsjukdom


Med hjärtkärlsjukdom menar vi ofta en samling sjukdomar som drabbar vårt cirkulationssystem dvs hjärtat och blodkärlen. Till denna grupp hör hjärtinfarkt,

kärlkramp och stroke. Tillhörande riskfaktorer för att utveckla hjärt kärlsjukdom är höga blodfetter, högt blodtryck, övervikt och livsstilsfaktorer såsom stress, rökning och inaktivitet. Om man har en riskfaktor är risken relativt liten men har man flera riskfaktorer är risken betydligt större. En gemensam risk faktor är inaktivitet. Inaktivitet är något man lätt kan börja göra något åt. Vad händer då i kroppen vid fysisk aktivitet?


3 fakta om fysisk aktivitet och hjärtkärlsjukdom!

1. Fysisk aktivitet sänker blodfetterna

2. Fysisk aktivitet sänker blodtrycket de närmaste timmarna efter aktivitet med upp till 10-20 enheter. Tränar du regelbundet får du även en långvarig effekt på blodtrycket.

3. Fysisk aktivitet minskar risken för stroke genom att förbättra syreupptagningsförmågan, eller konditionen, samt den maximala arbetsbelastningen, dvs det arbete din kropp orkar med.


Fördelarna är många, varför inte ta första steget på din resa till bättre hälsa? Prova en app för stegräkning för att utmana dig själv att komma igång!Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page