top of page

Hälsa på hög höjd

Sensommaren är här, vilket kan innebära både återgång till arbete och sortering av semesterbilder. Samtidigt innebär sensommaren en utmärkt möjlighet för utflykt till skog och mark, och inte minst för turer upp till bergen eftersom vattenflöden och snömängd är som lägst. Att gå en tur i bergen har väldigt många fördelar träningsmässigt då det aktiverar mycket muskelmassa i benen och förbättrar konditionen då pulsen höjs i uppförsbackarna. Sen kan det även vara väldigt trevligt att befinna sig i naturlandskap, komma bort från civilisationen och njuta av fantastiska vyer, vilket kan främja det psykiska välbefinnandet och bidra till avkopplingen.


Att gå i berg passar alla, små som stora och det finns många olika turer att välja på. Oftast går det att få tag på bra information om lederna via turistcentrum i närheten av bergstopparna eller via nätet. Via dessa sidor kan du få mer information om lämpliga turer i Sverige och Norge som erbjuder fina berg att vandra upp på:


http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/tipserbjudanden/fjallen/Vandring-/

https://ut.no/


Dagsturer på 5-8 timmar finns det gott om och dessa innebär att du inte behöver släpa med dig tält och liknande för övernattning, utan enbart det du behöver under dagen såsom kläder och färdkost.Bra att tänka på inför bergsfärden:

Ha på dig bra skor som gärna har lite mönster och är hårda undertill.

Oömma kläder är att föredra, gärna slitstarka byxor.

Ha hellre lite olika lager utav kläder på kroppen (underställströja, t-shirt, tunn jacka) än en stor dunjacka, eftersom du antagligen kommer svettas lite och allt detta vill du kunna ventilera ut medan du vandrar. Tar du en paus för att njuta av utsikten och lite färdkost kan du ha en extra varm tröja i ryggsäcken som du tar på dig för att hålla dig varm.

Ha med dig kost som är energirik men samtidigt inte väger för mycket och kan ätas på plats, som exempelvis nötter och russin. Det kan också vara gott med kexchoklad och liknande som är snabb energi. Tänk på att det går åt relativt många kalorier under en bergsfärd! Är du ute 5-6 timmar kan du förbränna upp till 2000 kalorier.

Gå-stavar kan vara en fördel att ha med sig om du är lite ovan att gå i berg, att hjälpa till med överkroppen kan underlätta och det känns inte lika ansträngande. Samtidigt får du verkligen aktivera hela kroppen vilket är positivt ur hälsosynpunkt.

Glöm inte smörja in ansiktet med solkräm under soliga dagar, tänk på att solljuset även kan reflektera i snön och då kan stråla underifrån.


Gå upp på höjd och njut av både rörelsen, friheten och kontakten med naturen!
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page