top of page

Hälsosupportens app tips - Andas in & slappna av

Uppdaterat: 24 sep. 2018

Breathe2relax är en gratis andningsapp utvecklad av National Center for Telehealth and Tecnology i USA. Dr Perry Bosmajian är en ledande psykolog och forskare som tagit fram appen som bygger på forskningsfynd.


Breathe2Relax lär dig hur du använder så kallad diafragma andning för att slappna av. Denna teknik har länge använts som komplement till behandling vid olika tillstånd såsom behandling av PTSD, panikattacker , rökavvänjning , yoga och tex.  förlossning. Det är ingen metod som ersätter medicinsk behandling utan är endast ett komplement.


Appen är pedaogisk med text och videoupplägg för att guida dig i andningstekniken.

Andningstekniken som används i appen är sk. diafragma andning , som ibland kallas "magandning ". Studier har visat att denna typ av andning hälper till att stänga ner stresssvar i kroppen och hjälper dig att slappna av. När du andas djupt med din diafragma, kan du väldigt lätt fylla dina lungor med luft.


Du tar kontroll över din andning genom att du andas in och ut i ett långsam och genomtänkt sätt. Öveningen hjälper dig att fokusera på din andning och få kontroll över den. Diafragma andningen stimulerar vagusnerven, som är ansvarig för att minska hjärtfrekvens och blodtryck.


Till att börja med kan du ta del av en video som visar hur du andas genom magen. Du kan även ställa in olika funktioner i appen såsom avslappnande bakgrundsljud, längd på in och utandning. Du följer instruktionerna i övningen som guidar dig genom andningsprocessen. Grafiken på mobilens display visar i vilket tempo du ska andas. Genom bättre syresättning reduceras kroppens stressnivå. Före och efter övningen uppskattar du din stressnivå. Dessa kan du sedan följa över tid och se hur dessa förändras.


En riktigt bra basic app som tar kort tid och något man kan göra var som helst. Varför inte testa på bussen, efter jobbet eller efter en måltid? Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page