top of page

Hälsosupportens app tips - My fitness pal

Idag har turen kommit till en klassiker, nämligen MyFitnessPal. Finns för både Iphone och Android. 

Studie efter studie har bekräftat fördelarna med att hålla koll på den mat du äter och den aktivitet du utför. Det är enkelt - ju mer konsekvent du bokför ditt kostintag, desto mer sannolikt är det att du går ner i vikt. Det är därför vi som pysslar med hälsa och viktnedgång föreslår att du har en matdagbok och aktivitetslogg. Min egen erfarenhet av att själv prova att logga vad jag äter och hur jag rör på mig är att jag vill ha ett smidigt och tillgängligt system annars blir tröskeln för hög. Mina patienter brukar säga samma sak och fråga efter något smidigt som dom kan införliva i vardagen. Efter att ha använt MyFitnessPal under en månads tid måste jag säga att den funkar bra. Enkel att använda, lätt att få överblick. Du kan få ut en personlig profil, veta hur mycket du bör få i dig och en översättning av hur mycket du rör på dig till kalorier. Dessutom kan man ansluta flera andra appar och få mer funktioner. Ska man säga något negativ så är det nog något tråkig design på meddelanden som poppar upp samt att gratisversionen inte automatiskt lägger in antal brända kalorier i din tillåtna dagskonsumtion.


MyFitnessPal är en gratis mobil app och webbplats som ger dig en mängd verktyg för att spåra vad och hur mycket du äter och hur många kalorier du bränner genom olika aktiviteter. du kan även köpa in en premium version med fler funktioner.


Komma igång

För att ställa in ett konto, måste du ange de vanliga måtten: längd, vikt, ålder, kön och aktivitetsnivå, som du väljer efter att ha läst några beskrivningar. Baserat på dessa uppgifter, beräknar MyFitnessPal hur många kalorier din kropp förbränner på en typisk dag, utan extra motion.


Välj vad du vill uppnå

Härnäst får du berätta för MyFitnessPal om du försöker gå ner, bibehålla, eller gå upp i vikt. Du får även bestämma hur fort du vill uppnå ditt mål. MyFitnessPal räknar därefter ut rekommenderat kaloriintag per dag.


Dags att börja logga

Varje dag öppnar du appen och helt enkelt loggar vad du äter. Sökfunktionen är riktigt bra i MyFitnessPal. Den är snabb och det spelar ingen roll i vilken ordning du skriver in sökord (som "bröd ost ägg" eller "ägg och ost sandwich"). Du kan även välja att logga hur mycket vatten du dricker. Livsmedel du loggar ofta sparas i en lista över ofta använda poster, men du kan också välja från nyligen loggade poster.

Du har alltid möjlighet att välja en portionsstorlek och mängd av den del du åt. Ta ett äpple, till exempel. MyFitnessPal låter dig välja en liten, medium eller stor äpple, eller en kopp äppleklyftor, och sedan visar ner till åttondelar hur mycket av den del du förbrukat. Verktygen är intuitiva, så du behöver inte slösa bort en massa tid attt logga vid varje måltid. Du kan även lägga till push-meddelanden som påminner dig, till exempel logga frukost om du inte har gjort det inom en viss tid på dagen


Koll på läget

Sidan med daglig sammanställning ger dig en snabb titt på hur du ligger till i förhållande till ditt kalori mål, hur många kalorier du förbränt och hur många du har konsumerat. hur många du har druckit så långt i dag, och hur många du har bränt i dag. Du får även en sammanställning hur varje dag har utvecklat sig, om du nått ditt mål, konsumerat för många eller för få kalorier. Du får även ett genomsnitt av intag per vecka.

MyFitnessPal rekommenderar varje användare äta en viss procent av kolhydrater, fett och protein. Appen visar denna information i ett cirkeldiagram. Du kan se det här diagrammet för en hel veckas genomsnitt, eller per dag.

I MyFitnessPal kan du spåra din vikt i kilo, och med så många siffror efter decimalen som du vill. Med tiden kommer dina mätningar att visas i ett linjediagram. Du kan också registrera in dina mått i för att utvärdera hur din midja, höfter mått förändras över tid.

För att använda appen helt och fullt, måste du logga inte bara vad du äter, men även dina rörelse aktiviteter såsom promenader, simturer eller cykelturer. Alternativt kan du ansluta MyFitnessPal till en aktivitets tracker eller app tex. MapMyFitness. Tyvärr går det inte i gratis versionen att se hur din dagliga aktivitet påverkar ditt rekommenderade kaloriintag.


Dela med dig

Du kan även dela med dig av dina värden eller tävla med vänner, allt för att få extra motivation.


Kör igång!

Sammanfattningsvis, MyFitnessPal, både mobilappen och tillhörande webbplats, är enkel att hantera och kommer med en stor intuitiv databas med livsmedel och drycker, du  kan koppla appar till som mäter fysisk aktivitet och få en helhetsbild varje dag och varje vecka. Kan verkligen rekommendera appen till dig som vill komma igång, få extra koll på hur mycket du rör dig och över vad du får i dig.  Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page