top of page

Härliga jul, strålande jul


Julens härliga dagar är snart här! Passa på att njuta av julens högtid, men njut med måtta!


En Sifo undersökning från 2013 visade att minst 67% av oss svenskar lägger på sig minst 2 kg i vikt under julhelgen. Här kommer några tips på hur man kan undvika dom värsta fällorna och behålla vikten.


  1. Se julhelgen som ett tillfälle att ta hand om dig själv - försök att hinna med att röra på dig och äta fräsch och sund mat.

  2. Se till att prioritera träning även när tiden tryter. Byt träningspass och gör passen korta och intensiva i stället. Se till att utnyttja varje tillfälle till lite vardagsmotion.

  3. Tycker du att det är för mörkt ute så tänk om. Antingen hitta någon att träna med och passa på att få en lång härlig promenad i vinterlandskapet eller så träna inomhus.

  4. Ha koll på dom flytande kalorierna, både med och utan alkohol. Drick vatten istället, vill du ha lite smak så prova att lägga i frukt och bär i vattnet.

  5. Välj minsta tallriken så är det mindre risk att du äter för mycket i dessa överflödstider. Är det julbord så glöm inte färsk frukt, nötter och grönsaker.

  6. Skär bort synligt fett och välj lamm och fiskrätter.

  7. Alla härliga fester med god mat och vänner. Se till att äta dig hyfsat mätt på nyttigheter innan du anländer så är risken mindre att du överäter. Ett annat alternativ är att dricka ett stort glas vatten innan julbordet.

  8. Var kräsen! Välj vad du är sugen på och verkligen vill ha, fyll sedan på tallriken med härligt grönt.

  9. Sist men inte minst: passa på att prova en övning i mindful eating! Låt dina sinnen koncentrera sig på färgerna, dofterna och smakerna. Ta en minut och stanna upp och njut. När du äter passa på att lägga ned gaffeln då och då mellan tuggor och flytta fokus till tallriken, munne och magen. Tugga långsamt och känn smakerna.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page