top of page

Köttfri Måndag!

Uppdaterat: 4 dec. 2018

Nu är våren här i vårt avlånga land. I söder spirar gräset och i norr ligger snön kvar. Här kommer ett recept på en värmande vårsoppa gjord på en av våra vanligaste med absolut mest bortglömda primörer, nämligen nässlor.


Passar perfekt i dessa förkylningstider! Nässlor är mycket näringsrika, en tesked nässelpulver täcker t.ex. dagsbehovet av C-vitamin. Nässlor anses vara inflammationshämmande, urindrivande, bra vid förstoppning och kan sänka blodsockernivåer. Så här kommer en dunderkur!


Vårsoppa

4 portioner, 143 kcl per portion


Ingredienser

500 g spröda skott av nässlor

2 tsk salt

1 tsk olivolja extra virgin

1 gul lök, tärnad

4 msk basmatiris

kvistar av persilja för dekoration


Gör så här

Fyll en stor kastrull med vatten till 2/3 delar, tillsätt 2 tsk salt och låt koka upp. Lägg i nässlorna och koka i 1 till 2 minuter tills de är mjuka. Sila av i ett durkslag och skölj nässlorna med kallt vatten. Skär bort tjockare stammar och hacka resten grovt.


Värm olivoljan i en stekpanna på låg till medelvärme och rör i löken. Fräs löken ca 5 minuter tills den har mjuknat och blivit genomskinlig. Häll i riset, kycklingbuljongen och nässelhacket. Låt det koka upp och sätt därefter ned värmen, lägg på lock och låt det sjuda i ca 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller blender. Salta, peppra och dekorera med persiljekvistar. Smaklig spis!Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page