top of page

Med träning går det att påtagligt öka både muskelmassa och funktion också på äldre dar

Uppdaterat: 21 dec. 2018

Med träning går det att påtagligt öka både muskelmassa och funktion också på äldre dar. Det minskar i sin tur risken för fallolyckor, benbrott och förtida död. Vi kan se att även den åldrande människokroppen svarar bra på träning. Särskilt för äldre kan effekterna på muskelmassan vara viktiga för att få ett längre och friskare liv och det krävs inga dyra träningsredskap.


I vår randomiserade studie har vi följt 70 personer i åldrarna 70-72 år med låg muskelmassa. Halva gruppen fick genomgå ett träningsprogram med träning 3ggr/v under tio veckor, medan den andra halvan fick fortsätta att leva som vanligt. Träningen bestod av övningar där den egna kroppen användes som belastning, vilket successivt ökades med tillägg i form av exempelvis en ryggsäck med böcker/vattenflaskor. Gruppen fick även ett litet tillskott av protein i kosten i form av en näringsdryck efter varje träningstillfälle.


Personerna i träningsgruppen ökade sin muskelmassa med i genomsnitt 1,2 kilo och minskade sin fettmassa med 0,5 kilo jämfört med kontrollgruppen. Vi kan även se vissa mindre skillnader i hur grupperna klarar vissa fysiska test.


Det 10 veckor långa och stegvis mer utmanande träningsprogrammet hittar du här.


Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMDA.

Effects of Resistance Training on Functional Strength and Muscle Mass in 70-Year-Old Individuals With Pre-sarcopenia: A Randomized Controlled Trial Sanna Vikberg, Niklas Sörlén, Lisa Brandén, Jonas Johansson PhD, Anna Nordström MD, PhD, Andreas Hult PhD, Peter Nordström MD, PhD.


Se Sanna och två av studiedeltagarna i klippet från TV4-nyheterna 28 november 2018 här:

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/ny-studie-aldrig-för-sent-att-börja-styrketräna-11941555

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page