top of page

Nytt tag på frukost!

Morgontrött eller sugen på något nytt till frukost? Frukost är kanske den viktigaste måltiden då den bryter nattens fasteperiod, kickstartar din ämnesomsättning, fyller på med kolhydrater och tillhandahåller viktiga näringsämnen för att du ska orka upprätthålla dina energinivåer hela dagen.

Många studier har också länkat goda frukostvanor med god hälsa såsom bättre minne och koncentration, lägre nivåer av LDL blodfetterna, minskad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom samt övervikt.


Vad innehåller då en bra frukost?

Det gäller att få med både kolhydrater, kostfiber, protein och fett. En sammansatt frukost ger ett stabilare blodsocker och en långvarig mättnadskänsla samtidigt som kroppen även får kostfibrer, vitaminer och mineraler. Kolhydrater och kostfibrer finns i havregrynsgröt, grovt bröd, frukt och grönsaker. Protein finns i mjölk, yoghurt, ägg, ost och köttpålägg. Hälsosamma fetter finns tex i avokado, oliver, mandlar och nötter.


Hur ska man tänka kring frukost och viktnedgång?

Flera studier visar samband mellan vikt och goda frukostvanor. Det är lätt att frestas till snabba ohälsosamma lösningar när man känner sig hungrig på förmiddagen.

Mysiga morgnarSenaste inlägg

Visa alla
bottom of page