top of page

Odla ditt hemliga vapen - Bästa knepet för mycket smak!

En örtagård är en dröm för många hobbyodlare, en plats att mysa i och samtidigt ha en möjlighet att sätta pricken över iet på mängder av rätter.


Oavsett om Du har en trädgård, en balkong eller ett fönsterkarm kan Du längta efter en örtagård. Börja smått och smidigt med färdigodlade kryddväxter från storköpskedjorna eller handelsträdgården. Du får färdiga plantor att sätta ut och få en snabbstart färdig att användas. Plantera om i större kruka, vattna och se hur det tar sig.


Klipp dom lätt och se dom frodas under hela säsongen. Det enda Du behöver fundera på innan Du drar igång är hur väl dom passar ihop odlingsmässigt.Tips på goda och lätta kryddväxter som går att odla fritt, i kruka utomhus eller i fönster:

  • Citrontimjan, doftar svagt av citron, lättodlad och trivs bäst i sol med väldränerad jord. och smakar lätt av citron. God till fiskrätter och grytor.

  • Citronmeliss, extremt lättodlad, gillar vatten och klarar både sol och skugga. God till både sallader och efterrätter. Du kan även prova att lägga i vatten för en fräsch citronsmak eller te.

  • Gräslök, en klassisk svensk kryddväxt som oftast fungerar som tillbehör till nypotatis och sill men även god till grillat eller i en sallad. Lättodlad växt som tål både sol och halvskugga och gillar att stå väldränerat.

  • Oregano, skörda skotten och njut av smaken på pizza, grytor, soppor och i köttfärssåsen. Går även att hälla hett vatten på späda färska blad och använda som te. Lättodlad.

  • Rosmarin, ljuvlig doftande och passar till klassisk sommargrill med marinader, lamm eller gris. Trivs i torrt och soligt.

  • Persilja, en svensk klassiker som fungerar som allkrydda, på potatismos, pasta, sill, inläggningar mm. Tål både sol och skugga men gillar inte att torka ut.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page