top of page

Så blir stavgång bra träningStavgång är en träningsform som passar de allra flesta. Jämfört med vanliga promenader så tränar du större delar av kroppen och det ger även mindre belastning på höfter, knän och fötter.


1. Använd överkroppen - När vi promenerar med stavar ökar vi aktiviteten i överkroppen och får därmed upp pulsen lite extra. En bonus är också att överkroppens muskler får sig lite extra träning. Detta kräver dock att du inte bara håller i stavarna utan även använder dom för att trycka dig framåt. Tryck ifrån ordentligt!


2. Använd stavar som fjädrar - För att göra stavgångspromenaderna lite extra effektiva är det bra att använda stavar som fjädrar. Se till att du trycker ned fjädern ordentligt i varje isättning. Stavarna finns med ett motstånd på 4,5,6 och 10 kg. För de flesta passar de två lägsta vikterna bäst.


3. Använd rätt teknik - Tänk på att gå med en stolt hållning och med axlarna sänkta. Ett vanligt fel som många gör är också att sätta i staven för långt framför sig. Tänkt dig att vardera stav har ett öga på handtaget. Ögat skall visa vägen och titta framåt, inte uppåt.


4. Variera längd och lutning - Det är lätt att man fastnar i att gå samma runda, i samma tempo. Försök istället att variera både tempo och lutning under promenaden. Då får du upp lite puls och det blir både roligare samt att du får ut lite extra av din träning.


Lycka till på dina stavgångspromenader!

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page