
Stillasittande innebär en frånvaro av muskelkontraktioner i framförallt de stora muskelgrupperna i kroppen och kategoriseras av en mycket låg energiomsättning. Idag finns stora möjligheter att vara stillasittande stora delar av den vakna tiden och det är inte ovanligt i dagens samhälle att vara motionsaktiv men samtidigt stillasittande. Man kanske tränar någon timme i veckan men största delen av tiden spenderas sittandes i en bil, på jobbet eller hemma i soffan. Likaså är det möjligt att inte vara regelbundet motionsaktiv, men å andra sidan inte sitta speciellt mycket under dagen. Det ena utesluter inte det andra. Långvarigt stillasittande kan ses som ett riskbeteende, regelbunden motion som ett friskbeteende.
Alla vuxna rekommenderas regelbunden fysisk aktivitet, såväl kondition- som styrketräning, men också att undvika långvarigt stillasittande.
Här kommer några goda råd för att undvika långvarigt stillasittande:
1. Ta pauser i sittandet, res dig upp och gå omkring lite. Man kan t.ex. ställa in en påminnelse på sin dator eller telefon för att inte glömma bort bensträckaren. Dagens aktivitetsarmband brukar göra detta automatiskt.
2. Passa på att göra tåhävningar i stående eller några uppresningar från stolen när du tar din bensträckare.
3. Om du arbetar, stå upp och jobba några timmar varje dag.
4. Stå upp och gå omkring då du pratar i telefon.
5. Ta en promenad på lunchen.
6. Ta cykeln eller promenera istället för att ta bilen.
7. Parkera bilen en bit bort eller hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten.
8. Använd en stegräknare för att se hur många steg du faktiskt får ihop under en dag. Kanske kan det ge dig lite extra motivation för att få ihop de antal steg som rekommenderas. Se tidigare inlägg 6000 steg för bättre hälsa.
Referenser:
Björck, L. (2008). FYSS 2008-Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. Statens folkhälsoinstitut.