
Att det är viktigt att röra på sig och hålla en god kondition är ingen nyhet. Däremot är det nog färre som känner till att det även gynnar vår hjärna. Idag vet vi att det att det inte är antingen arvet eller miljön som styr vår hjärna. Det finns ett par siffror som tydligt visar att det inte är ensamt din arvsmassa som avgör hur din hjärna kommer att utvecklas. Hur du utvecklas och fungerar mentalt kommer även att påverkas vad du är med om och vilken miljö du lever i - inte minst - vilket livsstil du lever. Den delen av vår livsstil att vi är aktiva och rör på oss är inte den enda som påverkar hur vår hjärna utvecklas, men forskningen visar att det är långt viktigare än man tidigare trott.
Hjärnan har visat sig vara betydligt mer föränderlig och formbar än man tidigare trott. Hjärnan verkar faktiskt vara det organ i kroppen som förändras och förstärks allra mest av att man är fysisk aktiv. Gamla celler dör och nya bildas oavbrutet. Mellan cellerna skapas det kopplingar som bryts om de inte används. Det är en förändring som pågår hela livet, inte bara när man är barn eller lär sig nya saker. Men det är inte den hjärnan som har många hjärnceller eller många kopplingar mellan cellerna som fungerar bra, utan den vars olika delar är nära sammankopplade. Fysisk aktivitet kan ge bättre sammankopplingar mellan hjärnans olika delar och detta är grunden för många av de positiva förändringar som hjärnan får av att du rör på dig.
6 positiva förändringar av fysisk aktivitet på din hjärna:
1. Ökad stresstålighet - Genom att vara fysiskt aktiv lär man kroppen att inte reagera så starkt på stress. Det reglerar ner aktiviteten i kroppens stressystem. Det system som frisätter kroppens viktigaste stresshormon - kortisol.
2. Bättre koncentration - Flera studier har visat att koncentrationen ökar samtidigt som eller en tid efter att man rört på sig. Barn kan få den positiva effekten snabbare än vuxna.
3. Lyckopiller mot depression - Flera undersökningar visar samma resultat vid lättare till medelsvåra depressioner med 30 min promenad 3ggr/vecka som med antidepressiv medicin. Orsaken är att fysisk aktivitet ökar utsöndringen av signalämnena serotonin, noradrenalin och dopamin.
4. Ökar din kreativitet - I en studie gjord på studenter som fick göra kreativitetstester efter att ha promenerat i en timme, och så jämförde man det med studenter som hade varit i vila innan, såg man att de som hade promenerad innan hade en 50 procent förbättring. Effekten verkar dock bara hålla i sig i ett par timmar.
5. Stärker minnet - I varje hjärnhalva har vi ett minnescenter, hippocampus, som blir mindre och sämre i takt med att vi blir äldre. Träning kan inte bara stoppa att hippocampus krymper, utan även få den att växa.
6. Minskar hjärnans åldrande och risken för att utveckla demens - Studier visar att fysisk aktivitet inte bara lyckats bromsa åldrandet utan även vända det. Risken för demens minskar också med 40 procent.
Träningsråd för hjärnan:
- Generellt verkar konditionsträning vara effektivare än styrketräning, men variera gärna båda.
- Man bör hålla på i 20-45 minuter.
- I de flesta fall är det önskvärt att nå en pulshöjning till ca 70%, då är intervallträning bra.
- Tränar man på morgonen sitter effekten oftast i under hela dagen.
- Träna före eller efter inlärning för att förbättra minnet.
- Regelbunden motion är bäst för att få bestående och gynnsamma effekter på hjärnfunktionerna. Då är det viktigt att ägna sig åt det man tycker är rolig.
Referenser:
Hansen, A. (2016). Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna. Fitnessförlaget.