top of page

Värmande gryta i höstmörkret


I höstmörkret är det lätt att tappa energi och ork. Bästa känslan är att få kura upp inomhus med en god värmande gryta. Vi testade Julia Childs klassiska Boeuf Bourguignon, en klassisk gryta med mustiga smaker. Få ingredienser, grytan sköter allt och du får njuta av den mest fantastiska höstgryta du kan tänka dig. Passa på att bjuda in goda vänner, eller förbered matlådor för de där dagarna när det är fullt upp. Servera grytan med rött ris som är ett fullkornsris med nötig och fyllig smak. Rött ris innehåller långsamma kolhydrater ger en jämnare blodsockerkurva.


12 portioner 680 kcl per portionIngredienser


Ingredienser

250 g sidfläsk

2 msk olivolja

1.5 kg magert nötkött, skuren i 4 cm kuber

1 lök , skivad

Salt och peppar

2 msk mjöl

7 dl rött vin , unga och fyllig

7 dl köttbuljong

1 msk tomatpuré

2 klyftor mosade vitlök

1/2 tsk timjan

1 lagerblad , smulad

20 små vita lökar eller pärllökar

3 1/2 msk smör

ört bukett ( 4 persilja kvistar , en halv lagerblad , en fjärdedel tesked timjan)

450 g färska champinjoner, skivade

600 g rött ris


Gör såhär

Värm ugnen till 225 grader. Ta bort svålen på sidfläsket och skär i stavar. Sjud svålen och stavarna i 10 minuter i en halv liter vatten. Stek därefter upp stavarna hastigkt i 1 msk olivolja i en gryta på medelvärme i 2 till 3 minuter tills stavarna börjar få färg. Ta upp stavarna med hjälp av en hålslev och lägg åt sidan. Torka av nötköttet och bryn sedan några bitar i taget i grytan, lyft upp och lägg tillsammans med sidfläsket. Fyll på med resten av olivoljan och fräs grönsakerna.


Lägg tillbaks nötkött och sidfläsket i grytan, tillsätt 1/2 tsk salt och 1/4 tsk peppar. Strö över mjölet och blanda så att mjölet täcker nötköttet. Ställ grytan utan lock i mitten av ugnen i 5 minuter. Rör om och låt det stå ytterligare 5 minuter i ugnen. (detta bryner mjölet och låter köttet få en lätt skorpa). Ta bort grytan och vrid ugn ner till 175 grader.


Sätt grytan på spisen. Rör i vinet och tillräckligt med buljong så att köttet precis täcks. Tillsätt tomatpuré, vitlök och örter. När grytan sjuder, lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Låt den sjuda långsamt i 3 till 4 timmar i ugnen tills köttet är mört.


Förbered lök och svamp medan köttet steker i ugnen. Värm hälften av smöret och bryn löken på medelvärme i ca 10 minuter. Häll i resterande av buljongen, krydda med salt, peppar och örtbuketten. Lägg på locket och låt sjuda långsamt i 40-50 minuter tills löken är mjuk och vätskan försvunnit. Ta bort örtbuketten. Lägg undan löken.


Bryn champinjonerna i resten av smöret tills de fått fin färg.


När nötköttet är mört, sila innehållet över en kastrull. Skölj grytan och häll tillbaks nötköttet och sidfläsket. Fördela löken och svampen på toppen.


Skumma av fettet på såsen i kastrullen. Sjud i 1-2 minuter och skumma av extra fett under tiden. Smaka av. Häll tillbaks såsen över nötköttet och grönsakerna och servera med riset.Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page